Reklama
 
Blog | Benjamin Slavík

Genialita v zamlžených siluetách

Klíčový umělec současnosti, jehož hudbu kritika schovává pod lákavé sousloví soul-ambient. Pavel Klusák se nebál srovnávat s významem milovaných Portishead.

Nebylo by milé, aby Sound Explorer zapomněl na zatím nejoblíbenějšího umělce letošního roku – nejen v rámci debutantů – jeho autora. James Blake – mladý producent nejen elektroniky z Londýna – si do svého fanclubu odchytával posluchače nového-klubového postupně už od července 2009 (první ep) přes celý rok 2010 (tři ep) až do ledna 2011 (první lp). Vše bylo skvělé a s odstupem to pořád platí; členů má hodně, neboť druhé místo v anketě BBC SOUND zvládne mít svůj efekt. Jeho příklad ukazuje, že myslet si dneska, že umělec naplno začíná s debutovým albem je a) omezující, b) mystifikující (dnes hodně populární slovo). Vše, co vydal, ukazuje cestu od elektronického klubového londýnského dubstepu přes hraní na deformovaný klavír k iluzi zničeného ambientního městského pop-soulu plného ruchů dle krutých kritérií současnosti. Nejde jenom o cestu jeho, ale také onoho dubstepového stylu, co si vykračuje tam, kde je nejen poslouchán, ale také se za něj platí peníze. James Blake jako jeden z mála tenhle souboj – komerční úspěch vs. umělecká kvalita – ustál plně, což u Rusko nebo Magnetic Man neřekneme a u Katty B a Jamieho Woona si to budeme muset ještě důkladně promyslet. Blake obsadil v britské hitparádě deváté místo. Vzhledem k jeho pro hitparádové posluchače nechytlavé hudbě je to až až…

Video k Blakovu tracku Wilhelm Scream (je z jeho letošní desky) můžeme brát za metaforu jeho aktuální tvorby. Génius stojí přímo před vámi, je halen do chemické, plastické umělé mlhy, střídavě zní, ale vystupuje. Chvíli vše slyšíte a vidíte zřetelně, chvíli jenom zkresleně a v siluetách. Kouknout se na něj se doporučuje nejen proto, abyste do svých rukou a hlav převzali jeden z mnoha důkazů, že lze mít skvělé video a neplatit za něj skoro žádné peníze. Jestli budete mít pocit, že vám styl Jamese Blaka vyhovuje, vznikne tak důvod jít si hned koupit lístek na koncert jeho kamarádů Mount Kimbie, jenž proběhne 21. května ve zvukové lázni Meet Factory.

 

Reklama