Reklama
 
Blog | Benjamin Slavík

Pop má o jeden z klíčových talentů míň

Včera zemřela zpěvačka Trish Keenan vlivné britské skupiny Broadcast.

Facebooky fanoušků skvělé britské kapely Broadcast byly včera odpoledne plné rozličných videí, blogeři také jako diví postovali cokoliv; vypadalo to, jako by se konečně na síť dostal nový očekávaný materiál. Všechno je ale mnohem smutnější – v devět ráno totiž Trish Keenan, frontwoman Broadcast zemřela, více než dva týdny bojovala se zápalem plic, bylo jí dvaačtyřicet.

Je cynické hlásat, že na alternativní scéně je umírání mladých muzikantů trend poslední doby, ale stačí kouknout jenom na to, co se dělo poslední rok; garážový performer Jay Reatard odešel přesně před rokem plus dva dny v devětadvaceti (určitě by bylo hezčí psát o výročí deseti let založení wikipedie); písničkář Mark Linkous loni v březnu v sedmačtyřiceti. A v těchto případech plus Trish není důvod divoký lifestyle.

Broadcast měli nejradši ti, co vyhlédavali spojnice elektroniky (ani ne té striktně taneční, ale spíše pazvuků idm a přidružených sofistikovaných stylů) a kytarových indies. Nebyla náhoda, že Broadcast svá alba točili pro elitářský elektronický label Warp; jeho šéfové se s nikým, kdo není nositelem pokroku rozhodně nebaví a už vůbec mu nic nevydávají. Přestože stáli na písničkách, vždy díky aranžím, všemožným efektům & afektům jasně připomínali, že jsou z Warp; ale nikdy to nebylo tak, že by to mělo být samoúčelné. Kdo je nezná, ať zkusí dnes už klasiku Ha Ha Sound, ten pro koho bude moc divoká, ať si pustí Tender Buttons, ten kdo bude chtít jít dál, ať si dá debut z 2001 The Noise Made By The People a pak spoustu ep…

Reklama

Broadcast byli stylotvorní. Zděšené a uctivě se klanící reakce kolegů muzikantů se daly čekat. Elektronik Flying Lotus, jenž jejich deskám vděčí za mnohé, si stěžuje, že to není fér a projekt The Antlers, jehož poslech může vést k zástavě srdce, vyhrabal jednu svou starou coververzi od Broadcast, jež před lety nahrál. Atd. Atp.

Co bude s Broadcast dál se neví. Ale těžko čekat víc než desku nahrávek, které nestačili vydat. Má-li být tento článek osobní, tak za sebe Trish posílám jednu písničku od Former Ghosts – divil bych se, kdyby se jí nelíbila.