Reklama
 
Blog | Benjamin Slavík

Být bezbolestně intelektuálem

V pondělí ve smíchovské Meet Factory bude koncert, na který inťoši toho inťoškého z 90s dlouho čekali. Tentokrát budou hrát Tortoise.

 

Příští pondělí se Praha dočká další hudební legendy. Zvyklosti se ale mění: už nějakou dobu nejezdí jenom ZZ TOP, AC/DC nebo Deep Purple a další exkurze do 70s; nudné ikony se staly také z kdysi progresivních jmen 90s, viz. před pár dny Tricky, viz. v létě Prodigy. Tortoise z Chicaga – už jednou tady hráli, teď bude jejich Meet Factory – jsou ale jiný příběh: zatím nudit nezačali. Jazz a elektronické experimenty v post-rocku na šesti řadových albech; stopáže rozmanité: kolem minuty, kolem dvaceti minut, nenechají se omezovat. Nejlepší album Millions Now Living Will Never Die vydali v roce 1996 – když jsme s ním dneska, je to stejně intenzivní, jako když hraje Rubber Soul (dosaďte si libovolnou oblíbenou klasiku libovolného oblíbeného stylu) -, poslední Beacons of Ancestorship – s ním se cítíte jako s kapelou už definovaného rukopisu, která se snaží vyšlapávat pořád nové a nové cesty – loni.

 V pondělí jsem je viděl s Broken Social Scene v Londýně. Byl na ně zvláštní pohled. V klubu Koko (snobsky působícím: jako by to bylo divadlo, jako by to byl nevěstinec, bordel) se na pódium rozestoupilo několik solidních pánů – ani mladých, ani starých – a předvádělo své dlouhé, své krátké, své pomalu se vleknoucí improvizace. Ti, kteří rádi hudbu stojící na rytmice – třeba na dvou bubenických a bicích soupravách -, na niž jsou seshora lepeny další elektronické elementy, museli být spokojeni. Chladná hudba pro chladné Brity (jenom bez melodií k zazpívání si). Každý se v ten moment mohl cítit jako intelektuální nerd a vůbec ho to nebolelo, naopak to bylo příjemné, jako pohlazení. Asi za hodinu zpěvák skvělých Broken Social Scene řekl, že je milují a zaimprovizovali na téma jejich diskografie (takhle lze číst celou jejich první desku Feel Good Lost, na které se – jako na deskách Tortoise – nezpívá). Takovéhle vložky by mohly mít koncerty spousty dalších post-rocků, atmosféričtějších indie rocků s elektronikou nebo IDM, jako je třeba Four Tet. Pražský doprovod budou nervně zpívající a řvoucí OTK (jedna z místních alternativ, kterou je dobré minimálně jednou vidět).

Reklama