Reklama
 
Blog | Benjamin Slavík

Pop vám přeje Veselé Vánoce. Pokorně i cynicky

Vánoce slaví také muzikanti. Řada z nich v minulém týdnu využívala sociální sítě, aby poskytla něco zdarma k poslechu.

Vánoční písničky: klidně popem nakažené tradiční koledy nebo pop nahraný pro účely svátečních gratulací s účelovým výrazem. Když si je pustíte samotné vedle svých oblíbených ze svých oblíbených alb, většinou dělají ostudu. Patos, epično, efekt stíhající bombastično; všechno tak nějak laciné, přístup interpreta jako u charitativních hitů, ať to hlavně za srdce chytne co nejvíce lidí (vydat kolem Vánoc milý singl je jistotou spousty vydělaných peněz, což vědí i drsňáci z Rage Against The Machine).

Ale zde je kontext potřeba. Jsou to písničky, které mají dělat radost a hodnocení lze provádět jenom mezi nimi. Ironicky si říci, že v 1971 a 1972 nedotknutelný zarostlý rošťák John Lennon Vánoce zneužil ke svému politickému (mírovému) buřičství heslovitými slogany, když přál nejen šťastné Vánoce, ale také konec války. Jako protipól, kdy nejde nic namítat, si vezmeme něco z posledních let. Loňskou desku koled Boba Dylana (nezačal na ní zpívat jinak než chraplavým stylem havrana, ale ani svátek, jak by se čekalo, nebanalizoval, ukázka tady), nebo pět let starý box pěti ep písniček – mix tradicionálů a vlastních věcí Sufjana Stevense (když nebudete poslouchat texty, tak si 90 % můžete poplést s jeho milým folkovým indiepopem z jeho prvních alb). Než se na internetu objeví jeho letošní kupa skladeb, zkuste jednu starší.

Dalším seznamem vánočních písniček zdržovat nebudu, dám pár tipů z posledních dnů, jež by mohly zapadnout. Aktuální interpreti napříč dosahem a styly používali minulý týden své oficiální weby, účty na twitteru, facebooku nebo jinde, aby fanouškům dali zadarmo něco k poslechu. Někdo blahopřál dle očekávání srdečně a velkolepě (šampión letoška Kanye West, třeba), někdo lehce mezi řádky ironicky (ale pořád tak, aby nepokazil pohodu). Zajímavější bude projet si druhou možnost, protože je netypická. Miláčci žebříčků letošního roku, dreampopová americká dvojka Beach House, ve své písni roztomile prohlašují – „When I first layed my eyes on you I do not care for the winter sun“. Britský post-punk revival The Futureheads, na který už se téměř zapomnělo, v novém singlu pořvává „Christmas was better in 80s!, Christmas was better in 90s!“. Bradford Cox jako Atlas Sound na počest Vánoc oživil své osobní démony a traumta z dětství, aby se lo-fi baladou zeptal: „how can i be just fourteen and dangerous“.

Reklama