Reklama
 
Blog | Benjamin Slavík

Retro, jak ho chcete

Čekáme na další skvelou desku The Kills. Čekání nám krátí další jejich skvělé video.

The Kills mají publicitu asi desetinovou, než jakou by si zasloužili (desky s jejich signaturami se doporučují všem, kteří mají pocit, že je málo kapel správně inspirovaných třeba Velvet Underground). Jejich kytarista Jamie Hince, jeho přezdívka je Hotel, je známý spíš jako manžel modelky Kate Moss než jako muzikant, co svou invencí není úplně daleko od Thurtsona Moorea ze Sonic Youth; jejich zpěvačku Alison Mosshart, její přezdívka je VV, většina zná spíše proto, že zpívala v jedné milé písničce Placebo a kvůli společné, oproti The Kills slabší, kapele s Jackem Whitem Dead Weather. Že se o nich tolik nepíše, jim asi vyhovuje. Nepatří mezi současné kapely – takové, kterých je dnes většina -, co se všude vnucují, redakce webů a časopisů spamují tiskovkami a koncertují do umření. Pro Hotela a VV jsou Kills projekt pro radost – vše kolem nich je jen tak mimochodem.

Začátkem dubna vyjde jejich čtvrtá deska. Na internetu je už singl Satellite. Jestli je neznáte, možná se právě podle něj můžete rozhodnout, zda jim budete věnovat čas. Přestože přijali epičtější formu, stále jsou garážovým automatem.

Pokud vás poslední dva roky u VV otravoval ukřičený projev v Dead Weather, také byste mohli být spokojeni; zde je melancholická a nad věcí. Tenhle sloupek ale vznikl jako poutač k novému videu. Natočila ho pro ně britská režisérka Sophie Muller: není žádný underground, dříve jí za práce platili Kings Of Leon, Gwen Stefani, Beyoncé. Ta se bez problémů naladila na typické art frekvence The Kills. Měl jsem pocit roadmovie ze 60s nebo nějaké gangsterky; styl klipu má takový vizuál, jeho postavy jsou tak oblečeny a archivní záběry byly vybrány přesně. Video k Satellite se hodí k tomu, aby člověk viděl, jak nejlepší současné skupiny umí rabovat cool historii.

Reklama